Yhteystiedot:

Helena Norrgård, Porvoo
GSM 040 528 1707 (mieluiten iltaisin)

helena@chinchillat.net
 
etusivu
kasvattajasta
kasvatit
myytävänä
chinchillasta
hoito
hyvä tietää
sairauksista
ARTIKKELEITA
linkit

TERVEISIÄ PERUSTA!


Vietimme Perussa kolme viikkoa loka-marraskuun vaihteessa 2008.

Vaikka emme valinneet matkakohdetta chinchillaharrastukseni vuoksi, elättelin tietysti toivoa, että chinchilloista kuitenkin tulisi tavalla tai toisella osa matkaa.

Majoituimme Cuscossa, muinaisessa inkojen pääkaupungissa. Sieltä käsin teimme ensin kahden päivän matkan junalla legendariseen Machu Picchuun – inkojen hylkäämään kaupunkiin, joka löydettiin vuorien suojista vasta vuonna 1911, ja jota espanjalaiset valloittajat eivät siis koskaan löytäneet. Teimme myös muutamia muita retkiä Andien vuoristossa sijaitseviin uskomattomiin rauniokaupunkeihin. Korkein niistä oli 3800 metriä merenpinnan yläpuolella, ja näillä korkeuksilla näimme myös lumihuippuja.

Chinchilloista ei näkynyt jälkeäkään missään. Ei Perun matkaoppaissa. Ei museoissa, missä oli esillä mm. inkojen tekstiilejä, eläinaiheisia astioita ja kuvia. Ei edes julisteessa, missä esiteltiin 'Andeilla elävät nisäkkäät'. Paikallinen villasta ja turkiksista vaatteita ja muita tekstiilejä valmistavan tehtaan edustaja pudisteli hölmistyneenä päätään, kun kyselin käsittelevätkö he chinchillan nahkoja. Päätään pudistelivat myös paikalliset oppaat, joilta kyselin voisiko jossakin nähdä chinchilloja vaikkapa vain vankeudessa. Erään oppaan mukaan niitä saattaa elää muutamia yksilöitä erittäin vaikeakulkuisilla kallioilla, ja niitä voi nähdä ainoastaan aamuhämärässä, mutta tuskinpa silloinkaan. Saamieni tietojen mukaan luonnonvarainen chinchilla onkin tänä päivänä kokonaan hävinnyt Perusta, ja luonnossa chinchillan voi nähdä ainoastaan Chilessä olevilla luonnonsuojelualueilla.

Machu Picchu sijaitsee noin 2600 metriä merenpinnan yläpuolella, ja sieltä bongasin ilokseni ensin tutunnäköisiä papanoita ja sen jälkeen kaksi vuorichinchillaa, jotka ovat hieman meidän chinchillojamme isompia. Vuorichinchilla (Ladicum Peruanum) kuuluu viskatsoihin, joita on kaksi sukua ja neljä lajia, ja ne kuuluvat chinchillojen heimoon. Viskatsa oli muutamassa paikassa mainittu yhtenä Andien nisäkkäistä, ja viskatsan kuvia saattoikin havaita nykypäivän eläinaiheisissa koristeissa.

Amazonin viidakossa näimme maailman suurimpia jyrsijöitä, vesisikoja.

Meille tuttuja marsuja kasvatettiin lihaksi. Marsua syödään vain erikoistilanteissa ja juhlapäivinä, ja se tarjoillaan kokonaisena – se tulee siis lautaselle päineen tassuineen.

Valokuvia Andien vuoriston kivikoista ja kasvillisuudesta noin kolmen kilometrin korkeudessa.


Näiden sivujen osittainenkin kopiointi sekä tekstien että kuvien osalta on tekijänoikeuslain nojalla kielletty.