Yhteystiedot:

Helena Norrgård, Porvoo

gsm 040 5281707(ilta/vkl)

helena@chinchillat.net
 


etusivu
kasvattajasta
kasvatit
myytävänä
chinchillasta
hoito
hyvä tietää
sairauksista
ARTIKKELEITA
linkit

hieman kasvattajasta


Kaiken alku...

Chinchillaharrastukseni sai alkunsa syksyllä 1990, jolloin näin elämäni ensimmäisen chinchillan eläinkaupassa. Ihastuin otukseen oitis! Eräs tuttavani oli ollut aikanaan läheisellä Kyösti Valtosen turkistarhalla kesätöissä, ja neuvoi minut sinne. Kiertelin noin 200 chinchillan tarhaa pää pyörryksissä, kunnes eräs nappisilmä tuijotti suoraan kohti minua mikkihiiren korvineen, etutassuillaan häkin etuseinään nojaten. Näin mukaan lähti pieni, kolmikuinen standard poika, joka sai nimekseen Silver Rogue, ’Rontti’.

Rontti kulki mukana kyläpaikoissa ja koulujen esitelmissä, ja vaikka se viihtyi hyvin ihmisten kanssa, tuntui oikealta hankkia sille lajikumppani. Ja niin beige naaras Fredens Ninja tuli taloon.

Pariskunta lisääntyi, ja ensimmäinen poikanen Silver Samurai eli Iita valloitti sydämemme niin, ettemme voineet kuvitellakaan sen luovutusta muualle. Iita jäi pikkusiskoni Heidin lemmikiksi.

Vähitellen chinchillalaumani kasvoi, ja eläinlauma muutenkin. Olen omistanut vuosien varrella paljon erilaisia eläimiä papukaijoista tarantelloihin (katso kuvia!). Kasvatin muutaman vuoden myös gerbiilejä ja syyrialaisia hamstereita, mutta chinchillat tulivat luokseni jäädäkseen. Kasvattajanimen Harlequin’s sain vuonna 1992.

Olen myös hevostyttö, ja sisareni kanssa meillä oli yli kymmenen vuotta oma sveitsiläinen pv-ratsu Dar.


Tällä hetkellä...

Jalostuksessa käyttämieni chinchillojen eli siitoseläinteni määrä on jo vuosikausia ollut noin tusina, mikä mahdollistaa pienimuotoisen kasvatuksen. Kasvatteja on kuitenkin kaiken kaikkiaan syntynyt jo noin 170.

Kasvatan pääasiassa värejä african violet ja silver white, mutta myös muun värisiä poikasia syntyy, kuten muita mustasilmäisiä valkoisia (esim. white violet) sekä luonnollisesti standardeja, joita pidän aina mukana mutaatiokasvatuksessa. Pyrin kasvattamaan tietenkin rotumääritelmän mukaisia ja terveitä, mutta myös positiivisella tavalla omaleimaisia lemmikkejä. Olen allekirjoittanut Kasvattajasitoumuksen. Ilmoitan syntyneistä ja myytävistä poikasista kohdassa Myytävänä.

Suomen Lemmikkichinchillat ry:ssä olen ollut mukana alusta saakka; olen yksi perustajajäsenistä, ja hallituksessa olen ollut mukana vuosina 1992-1999 ja 2001-2005. Puheenjohtajana olen ollut neljä vuotta. Yhdistyksen hallitus myönsi minulle kunniajäsenyyden marraskuussa 2011.

Olen myös yhdistyksen hyväksymä virallinen ulkomuototuomari. Virallisten luokkien arvosteluja on takana 36.
Lista arvostelemistani näyttelyistä löytyy täältä.Lue myös kasvattajahaastatteluni:

1.  Chinchilla 2/93
2.  Chinchilla 1/06  
3.  Chinchilla 4/11


Chinchillojen lisäksi minulla oli yli kymmenen vuotta Hannele-siskoni kanssa sveitsiläinen pv-ratsuhevonen Dar!Näiden sivujen osittainenkin kopiointi sekä tekstien että kuvien osalta on tekijänoikeuslain nojalla kielletty.