KASVATTAJAHAASTATTELU        
(julkaistu Chinchilla-lehdessä 4-11)

HARLEQUIN’S  

Chinchillaharrastukseni sai alkunsa vuonna 1990, kun ihastuin eläinkaupassa muuan hassun näköiseen pallokorvaan. Sen jälkeen ei sitten ole ollutkaan paluuta elämään ilman chinchilloja!

Kasvattajanimen sain vuonna 1992. Silloin Suomessa oli tasan kolme värimutaatiota: black velvet, brown velvet ja beige. Ensimmäinen valkoinen chinchilla tuli minulle puolivahingossa pitovaikeuksien takia vuonna 1993; itse en silloin edes tiennyt valkoisten chinchillojen olemassaolosta, kun sen omistaja taas luuli, että kaikki chinchillat ovat valkoisia.

Viime aikoina olen mieltynyt kasvattamaan african violet -väriä, mutta toki muitakin värejä syntyy. Erityisen paljon pidän myös white violet -väristä. Kasvatustyöni on melko maltillista - poikueita on syntynyt 75, joissa poikasia on ollut 138. Keskimäärin poikueita on tullut vajaat neljä vuodessa.

Viime vuonna chinchillani pääsivät muuttamaan upouusiin tiloihin, ja parhaillaan on valmisteilla  uudet tilavat häkit, joiden pohja on 60x130 ja korkeus 150 cm. (Häkkien sisustusratkaisut tosin vaativat vielä neuvotteluja – viiksivallujen mielestä kun en ymmärrä yhtään mitään chinchillojen fengshui'sta. Riippumatta siitä, kuinka minä iltaisin asettelen mökin häkissä, se joudutaan joka yö suurella vaivalla kääntämään eri päin. Minulla on siis vielä edelleenkin paljon opittavaa tästä hupaisasta eläinlajista!)

Tänä vuonna poikueita on syntynyt kolme, ja ensi vuodelle on suunnitteilla muutama mainio yhdistelmä. Tuleva vuosi onkin meillä juhlavuosi – Harlequin's -kasvatusta on silloin takana jo 20 vuotta!

Lämpimät terveiset kaikille kasvattieni omistajille, rapsutukset kasvateille sekä rauhallista joulun aikaa ja onnellista vuotta 2012 kaikille chinchillaharrastajille!

Helena