Yhteystiedot:

Helena Norrgård, Porvoo

gsm 040 5281707 (ilta/vkl)
 

helena@chinchillat.net
 
etusivu
kasvattajasta
kasvatit
myytävänä
chinchillasta
hoito
hyvä tietää
sairauksista
ARTIKKELEITA
linkit
yleistäkäyttäytyminenkäsittelyturkki


CHINCHILLASTa - yleistäMikä chinchilla on?

Jyrsijä, joka tunnetaan myös turkiseläimenä.

Missä chinchilla elää luonnossa?

Etelä-Amerikan länsiosassa Perun, Bolivian, Chilen ja Argentiinan alueilla, Andien vuoristossa, yli neljän (joidenkin lähteiden mukaan jopa yli kuuden!) kilometrin korkeudessa.  Luonnonvarainen chinchilla elää yhdyskunnissa, on aktiivisimmillaan aamu- ja iltahämärässä ja nukkuu vuoriston koloissa päiväsaikaan.

Minkälainen historia luonnonvaraisella chinchillalla on?

Chinchillat (chinchilla lanigera) ovat saaneet nimensä chinca-intiaaneilta, jotka käyttivät chinchillaa ravintona ja sen turkkia lämmikkeenä noin 1400-luvulle saakka. Myöhemmin inkojen keskuudessa chinchillan turkki oli ylellisyys, jota saivat käyttää vain ylimmät papit.

1800-luvun loppuun mennessä turkismetsästäjät saalistivat chinchillan lähes sukupuutttoon.
Laji kuitenkin säilyi metsästyskiellon ansiosta ja nykyisin chinchilla on rauhoitettu.

Vankeudessa syntyneitä chinchilloja on myös 'palautettu' takaisin luontoon.

Minkälainen historia lemmikkichinchillalla on?

Vuonna 1918 amerikkalainen kaivosinsinööri M.F.Chapman tutustui lajiin, ja päätti pelastaa sen sukupuutolta. Neljän vuoden kuluttua hän oli saanut intiaanien avustuksella kokoon 17 chinchillaa, joista yhdelletoista saatiin maastavientilupa. Näistä vain kolme oli naaraita. Matka vuoristosta alas merenpinnan tasolle tehtiin erittäin hitaasti ja useassa osassa, jotta chinchillat saatiin sopeutumaan korkeuseroon. Kärsivällisen matkanteon ansiosta kaikki  yksilöt selvisivät hengissä Yhdysvaltoihin - yksi naaras oli jopa saanut poikasen matkan aikana. Chapman aloitti chinchillojen kasvattamisen vankeudessa, ja nämä eläimet ovat lemmikkiemme esivanhempia.  

Suomeen ensimmäiset chinchillat tulivat jo 1930-luvulla, mutta varsinainen turkistarhaus alkoi 1960-luvulla.

Kuinka pitkään chinchilla elää?

Chinchilla on pitkäikäinen. Jos se saa olla terve, ja sitä on hoidettu hyvin, se saattaa elää jopa yli 20 vuotta. Normaali elinikäennuste lienee 15-18 vuotta. Vanhin eläin, josta itse olen kuullut, eli 29 vuotta!

Minkälainen on chinchillan vuorokausirytmi?

Chinchilla on hämäräeläin. Pirteimmillään se on aamu- ja iltahämärän aikaan, mutta se liikkuu myös yöllä. Pääsääntöisesti sen on saatava päivisin nukkua rauhassa, mutta poikkeustapauksissa sen kanssa voi seurustella päivälläkin.

Minkälainen luonne chinchillalla on?

Chinchilla on hämäräeläin, joten se on virkeimmillään aamuisin ja iltaisin. Silloin se on utelias, energinen, joskus itsepäinenkin ja oman arvonsa tunteva. Rotumääritelmänkin mukaan chinchillan tulee olla kesy ja käyttäytyä sopuisasti.

Chinchilloissa on paljon luonne-eroja. On leikkisiä, seurallisia, hellyydenkipeitä, leppoisia, pidättyväisiä, kärsivällisiä, mustasukkaisia, kekseliäitä...

Luonteenpiirteet periytyvät, ja lisäksi pentu ottaa mallia emon ja muiden chinchillojen käyttäytymisestä. Kokemukset, hyvät ja huonot, lajitovereiden vaikutteet ja ihmisen toiminta, vaikuttavat chinchillan käyttäytymiseen.

Jos chinchilla on kovin arka, tai peräti aggresiivinen, syy on selvitettävä. Sattuuko käsittely sitä? Muistaako se käsittelyn joskus olleen ikävää tai jopa kivuliasta? Voiko sillä olla jokin sairaus? Hoito-olosuhteet, kuten ruokinta, vaikuttavat siihen, miten chinchilla voi.

Terve chinchilla on kiinnostunut ympäristöstään ja liikkuu ketterästi.

Minkälainen chinchilla on lemmikkinä?

Seurallinen, aamu- ja iltaihmisen pitkäikäinen pikkulemmikki.
Chinchilla on yleistäen erittäin helppohoitoinen, sillä ei ole monille jyrsijöille tyypillistä ominaistuoksua, eikä sen virtsassa ole pistävää hajua. Oikein hoidetut ja terveistä suvuista olevat chinchillat ovat yleensä hyvin terveitä.
Pienten lasten lemmikki chinchilla ei kuitenkaan mielestäni ole (lue kohta: Hoito-olosuhteet / Voidaanko chinchilla hankkia lapselle?).

Minkä kokoinen on aikuinen chinchilla?

Chinchilla on aikuisenakin kevyt. Normaali paino on yksilöstä riippuen noin 500-750 grammaa, mutta painavampiakin yksilöitä löytyy. Rotumääritelmän mukaan chinchillan tulee olla 'mahdollisimman suuri' olematta kuitenkaan lihava. Ruumiin pituus on noin 30 cm ja hännän pituus noin 15 cm.

Minkälaiset hampaat chinchillalla on?

Chinchilla on jyrsijä. Sillä on suun etuosassa kaksi talttamaista ja avojuurista ylähammasta ja kaksi alahammasta, joilla se jyrsii. Ylähampaat ovat hieman alahampaita lyhyemmät. Taaempana suussa on 16 avojuurista poskihammasta, neljä kummallakin puolella sekä ylä- että alaleuassa, joilla se jauhaa ruuan. Etuhampaiden etupuolta peittää kova kiillekerros. Kaikki hampaat kasvavat jatkuvasti. Etu- ja takahampaiden välissä on hampaaton alue, hammasloma.
Etuhampaat kannattaa silloin tällöin tarkastaa (takahampaiden tarkastus onnistuu vain eläinlääkärin avulla), jotta mahdolliset ongelmat huomattaisiin ajoissa. Väriltään etuhampaat ovat tummankeltaiset tai oranssit, tasaiset ja kiinni viereisessä hampaassa. Purenta on suora, ja alaetuhampaat ovat yläetuhampaiden takana.
Katso kuva etuhampaista!

Mistä chinchillan voi hankkia?

Paras paikka ostaa chinchilla lemmikiksi on Suomen Lemmikkichinchillat ry:n hyväksymä lemmikkikasvattaja (kasvattajalista löytyy esim. yhdistyksen kotisivuilta www.slcry.net ).
Silloin tiedät, että pentu on kesy ja pienestä saakka tottunut käsittelyyn, ja se on saanut oikeaa, laadukasta ravintoa. Myös pennun suku on tällöin tiedossa, usein jopa useiden sukupolvien päähän, ja ostaessasi chinchillan kasvattajalta saat mukaasi pennun tiedot ja suvun paperilla (rekisteritodistus). Saat varmasti myös kirjalliset hoito-ohjeet, ja kasvattajaan myöhemminkin helposti yhteyttä, jos tarvitset apua. Lisäksi voit yleensä nähdä pennun vanhemmat (ja ehkä muutakin sukua), sekä ne olosuhteet, joissa pentu on kasvanut.
Toki myös jotkut eläinkaupat myyvät chinchilloja.


yleistäkäyttäytyminenkäsittelyturkkisivun alkuun

Näiden sivujen osittainenkin kopiointi sekä tekstien että kuvien osalta on tekijänoikeuslain nojalla kielletty.