Yhteystiedot:

Helena Norrgård, Porvoo

GSM 040 528 1707 
helena@chinchillat.net
 
etusivu
kasvattajasta
kasvatit
myytävänä
chinchillasta
hoito
hyvä tietää
sairauksista
ARTIKKELEITA
linkit
olosuhteethäkkiruokintakylvetys


hoito - ruokintaMitä chinchilla syö?

Chinchilla on kasvissyöjä. Terveellinen ruokavalio koostuu hyvälaatuisesta kuivasta timoteiheinästä ja chinchillapelletistä.

Heinä 
Heinä on chinchillan perusravintoa, jota on oltava aina tarjolla, koska chinchillan elimistö kestää huonosti paastoa. Heinän kuidut pitävät ruuansulatuksen kunnossa. Karkeaa, runsaskorsista heinää chinchilla jauhaa tehokkaasti takahampaillaan, ja näin takahampaatkin pysyvät paremmin terveinä. Heinän tulee olla pölytöntä, kauniin vihreää ja hyvätuoksuista timotei-heinää. Homeinen heinä on hengenvaarallista.


 
Heinäpelletti ja heinäbriketit

Viime vuosina moni chinchillanomistaja on korvannut timoteiheinän joko osittain tai jopa kokonaan heinäpuristeilla. Myös puristeiden tulee olla laadukkaita ja chinchilloille tarkoitettuja. Itse olen antanut brikettejä lähinnä virikkeiksi, ja joillekin ne maistuvat paremmin kuin toisille. Mikäli chinchillasi ei syö (riittävästi) heinäpuristeita, on sen saatava heinänsä perinteisessä korsimuodossa.

Pelletti
Chinchillapelletti on ravintopuriste, joka on suunniteltu ja valmistettu tarjottavaksi heinän ohella. Laadukas pelletti  sisältää kaikki chinchillan (heinän lisäksi) tarvitsemat ravintoaineet, kuten  vitamiinit, oikean määräisinä ja oikeassa suhteessa toisiinsa nähden. Varmista, että pelletti on nimenomaan chinchillapellettiä, koska pellettejä tehdään monille eri eläimille. Varmista myös, ettei pelletin parasta ennen -päiväys ole mennyt ohi. Tällöin vitamiinipitoisuus on saattanut heiketä, ja pelletin sisältämä rasva on voinut alkaa ’härskiintymään’.  Älä syötä vanhentunutta pellettiä ja säilytä pelletit valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Vesi
Chinchillalla on aina oltava tarjolla raikasta, huoneenlämpöistä juomavettä. Päivittäinen veden vaihto on riittävä. Vedeksi kelpaa sama kraanavesi kuin ihmisillekin, eikä sitä normaaliolosuhteissa tarvitse keittää.

Mistä saa ruokaa chinchillalle?

Eläinkaupasta. (Jos haluamaasi pellettimerkkiä tai sopivaa heinälaatua ei ole, pyydä kauppiasta tilaamaan.)  Monet tilaavat ruokaa ja tarvikkeita nykyään myös internetin kautta.

Voinko kerätä chinchillalle ruokaa luonnosta?

Myrkyttämättömiä omenapuun oksia voi tarjota, kunhan ne ensin kuorii, harjaa kuumalla vedellä ja kuivaa. Myös voikukan lehtiä voi kerätä herkkupaloiksi. Lehdet pestään ja kuivataan. Älä kerää tien vierestä, jottei niissä ole pakokaasujen muodostamia myrkkyjä.

Miten usein chinchilla ruokitaan?

Kuivaa heinää on aina oltava tarjolla. Heinää ja pellettiä lisätään joka päivä – mieluiten iltaisin, kun chinchilla on hereillä. Jos tarjoat heinät häkin lattialle, korjaa edelliset heinät pois, sillä nissä voi olla virtsaa. Vaihda myös juomavesi tuoreeseen päivittäin. chinchilla syö heinää

Kuinka paljon chinchilla syö? 

Kuivaa heinää on oltava koko ajan chinchillan saatavilla,
ja sitä kuluu reilu 'kourallinen’ vuorokaudessa (muutamia kymmeniä grammoja eläimestä riippuen). Pellettiä aikuinen eläin syö yleensä noin 2-4 ruokalusikallista vuorokaudessa. Itse en säännöstele pellettiä, vaan
sitä on aina eläinteni ruokakupeissa vapaasti syötävissä. Vettä on aina oltava tarjolla, ja normaali aikuinen chinchilla juo yleensä alle 50 ml vuorokaudessa (lämpimässä,  tiineyden ja imetyksen aikana enemmän).  

Tarvitseeko chinchilla lisävitamiineja?


Terve, lemmikkinä pidettävä eläin, jonka ravinto on oikea (hyvälaatuinen timoteiheinä ja hyvälaatuinen chinchillapelletti), ei mielestäni tarvitse lisävitamiineja. Vitamiineja ei kannata omin päin lisäillä, sillä silloin niiden keskinäinen tasapaino horjuu ja joitakin vitamiineja saattaa tulla liikaa. Joissakin vitamiineissa (rasvaliukoiset) yliannostus saattaa olla jopa vaarallisempaa kuin puutostila.  

Minkälainen ruoka-astia on hyvä?  

Ruokakupin tulee olla mieluiten metallinen, jonka saa kalteriin kiinni, tai keraaminen.
Muovinen kuppi on vaarallinen, koska chinchilla jyrsii sitä ja voi saada muovinpalan nieluunsa.
Ruokakuppi on hyvä pestä viikottain kuumalla vedellä.

Heinä voidaan tarjota heinätelineestä. Telineen tulee olla sellainen, ettei chinchilla voi jäädä siihen jumiin esim. jalastaan tai päästään. (Huomioi, että chinchilla todennäköisesti pyrkii hyppäämään telineen päälle.) Häkin ulkopuolelle sijoitattava malli lienee turvallisin, mutta chinchillan tulee saada heinät vaivattomasti kaltereiden välistä.

Olen kuullut, että eräs chinchillaparka kuoli jäätyään kiinni roikkuvaan metalliseen pallonmuotoiseen heinätelineeseen. Se työnsi päänsä aukon leveimmästä kohdasta sisään, mutta koska aukko kapeni alaspäin, chinchilla jäi leukaluistaan palloon jumiin. Tämänkaltaisia 'ansoja' ei tietenkään saa sijoittaa häkkiin.

Minkälainen vesipullo on hyvä?

Vesi tarjotaan pullosta, ei kupista. Chinchilla juo vähän, joten 100 ml:n vesipullo riittää yhdelle eläimelle hyvin. Suurempi pullo on turha, sillä vesi tulee joka tapauksessa vaihtaa päivittäin, ja jos suuri pullo sattuu vuotamaan, kuivikkeet kastuvat läpimäriksi. Muovinen juomapullo on lasista turvallisempi, jos se putoaa lattialle (ei lasinsiruja), mutta chinchilla voi saada jyrsittyä muovipullon rikki. Pullo kiinnitetäänkin häkin ulkopuolelle niin, ettei chinchilla ylety hampaillaan pullon yläreunaan. Pullo on aikuiselle eläimelle sopivalla korkeudella silloin, kun etäisyys häkin pohjasta tuttiosaan on noin 20 cm. Pullo pestään pulloharjalla ja kuumalla vedellä viikottain, jottei sinne pääse muodostumaan levää. Tuttiosan voi puhdistaa vaikkapa piippurassilla.

Miksi chinchillalle ei voi antaa jyväsekoituksia?

Laadukkaassa pelletissä on kaikki chinchillan tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa ja riittävissä määrin. Jyväseos ei ole ravintoarvoltaan yhtä tasainen, varsinkaan, kun chinchillalla on tapana poimia sieltä vain maukkaimmat palat ja jättää loput syömättä. Tällöin voi ilmetä tärkeidenkin ravintoaineiden puutostiloja. Osa jyvistä myös sulaa chinchillan suolistossa huonosti, ja ne voivat aiheuttaa haavaumia. Sekoituksissa on myös usein auringonkukansiemeniä ja (maa)pähkinöitä, jotka ovat chinchillalle aivan liian rasvapitoista ravintoa, ja aiheuttavat ennen pitkää elimistön liiallista rasvoittumista, kuten rasvamaksan - joka taas johtaa jopa kuolemaan. Vaikka omistajasta tuntuisikin kivemmalta laittaa ruokakuppiin jotain värikästä ja vaihtelevaa, se ei todellakaan edistä chinchillan terveyttä.

Miksi chinchillalle ei voi antaa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia?

Chinchillan suolisto toimii parhaiten ja ongelmitta silloin, kun ruokavalio on kuiva ja tasainen. Tuoreen, vesipitoisen ravinnon antaminen horjuttaa vatsan mikrobitasapainoa äkillisesti, ja voi aiheuttaa suolisto-ongelmia, yleisimmin ripulia. Ripuli taas voi hoitamattomana johtaa jopa chinchillan kuolemaan, eikä ole mitään syytä aiheuttaa lemmikilleen edes ripulin riskiä.

Mitä herkkupaloja chinchillalle voi antaa?

Silloin tällöin, ei kuitenkaan joka päivä, esimerkiksi pienen palasen vähäsuolaista näkkileipää, hyppysellisen kaurahiutaleita tai kuivatun voikukan lehden. Heinän seasta voi poimia talteen ne maistuvimmat lehdykät ja tarjota niitä makupaloina. Voit myös ostaa chinchillalle tarkoitettua mysliseosta ja antaa sieltä herkkupalan silloin tällöin, mutta älä kuitenkaan koskaan anna auringonkukansiemeniä, pähkinöitä äläkä kokonaista vehnää.  

Mielestäni on turvallisempaa pitää makupalojen määrä vakiona ja säännöllisenä (mutta määrältään ehdottoman pienenä), kuin antaa suuri annos harvoin. Paljon herkkuja jouluna tai lemmikin syntymäpäivänä on chinchillalle siis todella kannattamaton ratkaisu, vaikka se omistajasta tuntuisikin mukavalta.  Ole kuitenkin tiukkana, sillä jos chinchillasi saisi valita, se todennäköisesti eläisi pelkillä herkuilla. Chinchillat ovat nimittäin melkoisen persoja makupaloille ja osaavat myös kerjätä niitä varsin söpösti.

Huomioi, että toimiakseen ongelmitta, chinchillan ruokavalion on oltava tasainen ja sisällettävä paljon kuitua (heinä). Jos pienen mahan täyttää vaikkapa näkkileivällä, ei heinä enää maistukaan, ja ruokavalioon tulee liikaa hiilihydraattia. Vääristynyt ruokavalio taas voi johtaa esim. ripuliin, joka voi johtaa lisäongelmiin.    

Mitä herkkupaloja ei saa antaa?

Eläinkaupoissa näkee mitä erilaisempia herkkupaketteja, joissa komeilee chinchillan kuva, mutta ikävä kyllä valmistajat myyvät myös sitä, mitä ostetaan, vaikkei se olisi ollenkaan terveellistä. Ja koska paketissa on chinchillan kuva, niitä ostetaan... Esim. siementangoissa on runsaasti sokeria ja hunajaakin, eikä chinchillalle todellakaan sovi sokeria sisältävät ruuat. Liika sokeri johtaa sekä hammasongelmiin (karies) että suolisto-ongelmiin. Myöskään mitään kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita, ei tule syöttää, eikä mitään rasvaista, kuten auringonkukansiemenet tai (maa)pähkinät, ei mitään suolaista, eikä myöskään kokonaista vehnää...  Lista on oikeastaan loputon.

Mikä pellettimerkki on hyvä?

En mainitse tässä nimeltä mitään tiettyä merkkiä, sillä pellettimerkkien koostumus ja ainesosat voivat vaihtua aika ajoin. Kun hankkii pennun, kannattaa neuvotella asiasta kasvattajan kanssa ja kysyä, mitä merkkiä hän suosittelee. Aluksi täytyy syöttää sitä samaa merkkiä, mitä pentu on tottunut syömään, ja jos on tarpeen, vaihtaa se myöhemmin sopivammaksi. Oleellista on, että syötät laadukasta pellettiä, joka on chinchilloille tarkoitettu ja jossa ravintoaineet ovat oikeassa suhteessa sekä esim. vitamiineja on riittävästi, mutta ei kuitenkaan liikaa. Tuoteselosteita kannattaa vertailla keskenään. Merkkikohtainen maittavuus näyttäisi ainakin meillä olevan täysin chinhillakohtaista.

Kannaattako pellettimerkkejä vaihdella tai sekoittaa?

Mielestäni ei, jos olet löytänyt hyvän ja laadukkaan merkin. Chinchillan suoliston toiminta saattaa mennä sekaisin pellettimerkin vaihtuessa, ja totuttaminen uuteen pellettiin pitäisikin aina tehdä vähitellen, useiden päivien tai muutamien viikkojen ajan, jotta herkkä ruuansulatusjärjestelmä sopeutuu uuteen ruokaan ilman ongelmia. Lisäksi ruokavalion ravintomäärien muutokset saattavat alentaa chinchillan vastustuskykyä. Sekoittaminen voi aiheuttaa myös sen, että chinchilla kuitenkin poimii suuhunsa vain ne paremman makuiset pelletit ja jättää muut syömättä, jolloin se syö määrällisesti liian vähän.

Kun tuot uutta chinchillaa kotiin, pyydä mukaan pussillinen sitä pellettiä, mitä eläin on tottunut syömään (varsinkin, mikäli se on eri merkkiä kuin itselläsi). Syötä aluksi vain sitä, ja tee vaihdos vähitellen.

Kuinka kauan ruoka säilyy?

Pelletti säilyy muutamia kuukausia merkistä riippuen. Varmista kauppiaalta aina jokaisen erän parasta ennen –päiväys, äläkä syötä pellettiä sen päivämäärän jälkeen. Vanhentuneen pelletin rasva muuttaa muotoaan, eikä vitamiinitkaan säily.

Heinä on käyttökelpoista, kun se tuoksuu hyvälle, on kauniin vihreää eikä pölyä.
Heinää ei saa säilyttää muovissa (ellei siinä ole useita reikiä), ettei se homehdu.


olosuhteethäkkiruokintakylvetyssivun alkuun

Näiden sivujen osittainenkin kopiointi sekä tekstien että kuvien osalta on tekijänoikeuslain nojalla kielletty.