Yhteystiedot:

Helena Norrgård, Porvoo

GSM 040 528 1707 
helena@chinchillat.net
 
etusivu
kasvattajasta
kasvatit
myytävänä
chinchillasta
hoito
hyvä tietää
sairauksista
ARTIKKELEITA
linkit
olosuhteethäkkiruokintakylvetys


hoito - kylvetysVoiko chinchillan pestä?

Chinchillaa ei saa normaalioloissa pestä vedellä, sillä se vilustuu herkästi. Jos eläin on kuitenkin vahingossa kastunut, tai olet joutunut pesemään osan eläimestä (esim. tahriintuneen takapuolen ripulin jäljiltä), kuivaa eläin varovasti hiustenkuivaajalla, mutta varo ettet polta ihoa (käytä vain viileää puhallusta!). Terve chinchilla pitää itse itsensä puhtaana mm. kierimällä erityisessä chinchillahiekassa.

Miten chinchilla kylvetetään ja minkälaisessa hiekassa?

Chinchilla hoitaa turkkiaan kierimällä hiekassa. Hiekka poistaa turkista liian rasvan, jota turkkiin tulee esim. ihmisten käsistä, ja hiekka pitää turkin myös ilmavana. Chinchillat rakastavat hiekkakylpyä!
Hiekan tulee olla erityistä chinchillan kylpyhiekkaa, jota voi ostaa eläinkaupasta tai tilata internetistä. Mikä tahansa hiekka ei siis käy. Liian hienojakoinen hiekka pölyää, ja liian karkea taas voi kuluttaa turkkia. Kun otat hiekkaa sormien väliin ja hierot, hyvä hiekka tuntuu kuivattavan sormenpäät. Kylvetysastiaksi käy vaikkapa pesuvati, kunhan siinä on reunat. Ämpäri on kuitenkin hieman ahdas. Pohja-alaa voi olla esimerkiksi 30 x 40 cm. Hiekkaa laitetaan pohjalle noin 3-5 cm ja eläin nostetaan hiekkaan, jolloin se alkaa itse kieriskelemään siinä.

Kuinka usein chinchilla kylvetetään?

Joka toinen, kolmas tai neljäs päivä, riippuen mm. turkin laadusta, turkin rasvaisuudesta ja huoneen ilmankosteudesta. Rasvainen turkki vaatii kylpyjä useammin. Jos huoneilma on kovin kuivaa, ei kannata kylvettää liian usein, sillä se  voi aiheuttaa ongelmia, kuten liian kuiva iho (lähinnä korvalehdet ja tassut), silmätulehduksia tai oireita hengitysteissä. Chinchillan annetaan kylpeä muutama minuutti kerrallaan. Älä siis pidä kylpyastiaa jatkuvasti häkissä. Älä myöskään nosta unenpöpperöistä chinchillaa kylpyyn, sillä silloin se todennäköisesti pissaa hiekkaan.

Milloin hiekka vaihdetaan?

Yhden chinchillan käytössä oleva hiekka pysyy käyttökelpoisena useita viikkoja. Papanoita voi poistaa hiekasta vaikkapa lasten hiekkasihdillä tai siivilällä. Vaihda hiekka kuitenkin aina silloin, jos chinchilla on pissannut sinne.
Kylpeminen on ihanaa!  Kuvat: Angelica Leiman (c)olosuhteethäkkiruokintakylvetyssivun alkuun

Näiden sivujen osittainenkin kopiointi sekä tekstien että kuvien osalta on tekijänoikeuslain nojalla kielletty.