Yhteystiedot:

Helena Norrgård, Porvoo

GSM 040 528 1707 
helena@chinchillat.net
 
etusivu
kasvattajasta
kasvatit
myytävänä
chinchillasta
hoito
hyvä tietää
sairauksista
ARTIKKELEITA
linkit
olosuhteethäkkiruokintakylvetys


hoito - häkkiAsuuko chinchilla häkissä?

Oman turvallisuutensa takia chinchillaa voi pitää asunnossa vapaana vain valvonnan alaisena.
Muun ajan se asuu omassa häkissään. Häkin voi tehdä itsekin (katso vinkkejä täältä!), mutta helpointa on ostaa eläinkaupasta valmis häkki. Useilla häkkivalmistajilla on nimenomaan chinchillalle suunniteltu häkkiratkaisu. Jos ostat häkin käytettynä, puhdista ja desinfioi se (ja kaikki käytettynä hankkimasi muutkin tarvikkeet) huolella!
Terraario ei ole chinchillalle sopiva asunto.

Minkälainen häkki on hyvä?

Häkin tulee ensinnäkin olla chinchillalle turvallinen. Chinchilla ei saa päästä häkistään karkuun. Koska chinchilla viettää häkissä (todennäköisesti) suurimman osan elämästään, häkin tulisi olla mahdollisimman tilava. Panosta häkkiin! Vähimmäismitat yhdelle tai kahdelle chinchillalle ovat korkeudeltaan 70 cm ja pohjapinta-alaltaan 0,4 m², mutta mahdollisimman suuri häkki on enemmän kuin hyvä hankinta. Vaikka hintaero ’riittävän’ ja ’suuren’ häkin välillä saattaa tuntua hankintahetkellä mahdottomalta, jaa erotus lemmikkisi odotettavissa olevilla elinvuosilla, jolloin hinta alkaa tuntumaan jo paljon kohtuullisemmalta. Ajattele, miten mukavaa chinchillaa on sitten seurata, kun se puuhastelee häkissään, joka ei sinun mielestäsi näytä joka päivä liian ahtaalta. Kokemuksesta tiedän, että monet, jotka hankkivat vain vähimmäismitat täyttävän häkin, hankkivat joka tapauksessa myöhemmin suuremman, ja rahaa onkin sitten mennyt kahteen häkkiin.

Sopiva kalterien pinnojen väli on noin 1,5 cm. Jos kalteriväli on suuri, eläin saattaa saada päänsä pinnojen välistä ( - ja yleensä sen jälkeen myös loput kehostansa). Pinnat eivät saisi olla maalattuja, koska chinchilla saatta syödä maalin. Pohja on yleensä muovinen, koska se on helppo pestä, mutta muuten häkissä ei saisi olla muovisia osia. Mikäli häkissä on verkkopohja, sen tulee olla välittömässä kosketuksessa kiinteän pohjan kanssa (Maa- ja metsätalousministeriö). Kiinnitä huomiota myös oviaukkoon ja luukkuihin; saatko chinchillan nostettua helposti pois häkistä? Lisäksi häkki pitää pystyä puhdistamaan vaivattomasti.

Terraario ei sovellu chinchillan asumukseksi.

Miten häkki sisustetaan?

Häkissä tulee olla tasoja, joilla chinchilla voi torkkua ja oleskella, sekä esim. puinen mökki tai vastaava suojaisa kolo tai onkalo, jonne chinchilla pääsee nukkumaan ja piiloon valolta ja ääniltä. Puumateriaali, kuten mökki, ei saa olla käsitelty esim. kyllästeellä tai maalilla, eikä se saa olla liimattu. Varmista, ettei tavaroissa ole teräviä reunoja, nauloja tai ruuveja. Häkkiin laitetaan myös pala siporexia (=höyrykarkaistua kevytbetonia), jota järsimällä chinchilla saa pidettyä etuhampaansa sopivan mittaisina, ja jonka päällä chinchilla mielellään istuskelee. Halutessasi voit laittaa häkkiin esimerkiksi pestyn, kuoritun ja kuivatun (myrkyttämättömän!) omenapuun tai pajun oksan, jota chinchilla myös mielellän jyrsii.

Häkkiin kannattaa rakennella erilaisia puuhastelumahdollisuksia, mutta liikkumiselle on myös jätettävä tilaa, sillä chinchillan on myös kyettävä hyppimään ja liikkumaan häkissään vaivattomasti.

Häkin pohjalla käytetään kuiviketta, kuten haapahaketta tai kutterinpurua. Kuiva heinä sijoitetaan mieluiten jonnekin muualle kuin häkin pohjalle, jotta se pysyisi puhtaana. Jos käytät erillistä heinätelinettä, varmista, että kiinnitys on sellainen, ettei chinchilla saa vahingoitettua itseään siinä tai jää siihen jumiin.

Lisäksi häkkiin tulee ruokakuppi ja vesipullo. Vesikuppi ei sovellu chinchillalle.


Vasemmalla alkuperäinen, oikealla tuunattu oleskelutaso.Voiko sanomalehteä käyttää kuivikkeena?

En suosittele, koska sen kosteudensitomiskyky ei ole ollenkaan niin hyvä kuin esimerkiksi kutterinpurulla. Lisäksi epäilen, että chinchilla söisi lehteä.

Kuinka usein ja miten häkki siivotaan?

Riippuu häkin koosta, kuivikkeista ja eläinten määrästä, mutta perusohjeena: kerran viikossa.

Pohjapinta-alaltaan pienempi häkki likaantuu tietenkin nopeammin kuin suuri häkki. Paksu kuivikekerros pysyy pidempään puhtaana kuin ohut. Jos eläin virtsaa vain yhteen nurkkaan, nurkan kuivikkeet voidaan vaihtaa useammin ja muut kuivikkeet harvemmin. Likainen häkki haisee ja likaa chinchillan, ja on riski terveydelle.

Käytetyt kuivikkeet ja kaikki vanhat heinät poistetaan, jos ne ovat olleet kuivikkeiden seassa, sillä chinchilla on saattanut virtsata niiden päälle. Myös kaikki pohjalle pudonneet pelletit heitetään pois. Häkin pohja pestään kuumalla vedellä ja harjalla, tosin vesipesu ei välttämättä ole tarpeen joka viikko. Tarvittaessa voi käyttää sellaista mietoa pesuainetta tai desinfiointiainetta, joka soveltuu lemmikkieläinten tarvikkeiden pesuun. Muista huuhdella pohja erittäin hyvin pesuaineen jälkeen! Sitten pohja kuivataan ja täytetään puhtailla kuivikkeilla.

Ruokakupit ja vesipullo pestään kuumalla vedellä. Tasot ja muu sisustus puhdistetaan tarpeen mukaan. Siporexin pinta voidaan raaputtaa puhtaaksi esim. puukolla. Häkin kunto tarkastetaan. Häkin katon kalterit on myös hyvä pyyhkiä pölystä.

Ainakin pari kertaa vuodessa on syytä tehdä häkin suursiivous, jossa esim. kalteriosa ja kiinteät tasot pestään kuumalla vedellä ja harjalla. Metalliosat kannattaa heti kuivata pyyhkeellä, etteivät ne pääse ruostumaan. Huolehdi, että puuosat kuivuvat hyvin, ja ovat kuivat, ennen kuin eläin laitetaan takaisin häkkiin.


olosuhteethäkkiruokintakylvetyssivun alkuun

Näiden sivujen osittainenkin kopiointi sekä tekstien että kuvien osalta on tekijänoikeuslain nojalla kielletty.