Yhteystiedot:

Helena Norrgård, Porvoo

GSM 040 528 1707 
helena@chinchillat.net
 
etusivu
kasvattajasta
kasvatit
myytävänä
chinchillasta
hoito
hyvä tietää
sairauksista
ARTIKKELEITA
linkit
lisääntyminennäyttelytsekalaista


hyvä tietää - sekalaista

Minkälainen kuljetuslaatikko on hyvä?

Hyvä kuljetuslaatikko eli 'matkaboxi' on sellainen, missä chinchillan on turvallista matkustaa, missä se tuntee olonsa turvalliseksi ja josta se ei pääse karkuun (jyrsimällä itsensä sieltä ulos tai muutenkaan). Pahvilaatikko on siis poissuljettu. Eläinkaupoissa myydään kuljetukseen sopivia, turvallisia muoviterraarioita.

Vain muutamia tunteja kestävillä matkoilla boxi voi olla melko pienikin, mutta pidemmille matkoille on varattava boxi, jossa chinchillalla on tilaa vaihdella asentoaan ja venytellä. Boxin on oltava suojaisa, mutta ilmanvaihdon riittävä. Chinchilla ei saa pystyä jyrsimään sitä.


Boxin pohjalle laitetaan kuiviketta, ja jos boxi on tarpeeksi korkea, sinne voi laittaa matalan sioprex-kiven, jonka päällä chinchilla voi istua.

Miten chinchilla matkustaa?

Ihmisen mukana, ei yksinään rahtina!

Kesällä tulee huolehtia, ettei chinchillalla ole kuuma (lämpöhalvauksen vaara!) ja talvella, ettei se vilustu.

Boxin voi laittaa vaikkapa kassiin, niin sitä on helpompi kantaa, ja chinchilla on suojassa uteliailta katseiltakin. Varmista kuljettavan yhtiön (eri lentoyhtiöt, VR ym.) eläintenkuljetuskäytäntö aina ennen matkaa.


Mitä evääksi matkalle?

Alle vuorokauden kestäville matkoille vain heinää. Pelletti edesauttaa vatsan löystymistä, ja jo pelkkä matkakin voi aiheuttaa pieneen vatsaan ripulin. Vesipulloa ei kannata kiinnittää kuljetusboxiin, koska se vuotaa helposti liikkeessä. Vettä tarjotaan erikseen matkan aikana.

Onko chinchilla –sanalla suomennosta?

Kyllä: villahiiri. Muita kirjoitusasuja ovat esim. tšintšilla, tsintsilla, sinsilla, schinschilla, cinsilla jne...

Onko olemassa eri rotuisia chinchilloja?

Suomen rotumääritelmä tuntee vain yhden rodun (chinchilla lanigera), ja siitä jalostetun  pitkäkarvaisen turkkimuunnoksen (angora). Muualta maailmalta löytyy ainakin kiharakarvainen muunnos (rex) sekä kääpiöchinchilla (dwarf).

Tarvitseeko chinchillan kynsiä leikata?


Normaalisti ei. Iäkkäillä, tai sellaisilla eläimillä jotka liikkuvat vain pehmeällä alustalla, saattaa kynnet kuitenkin olla kärjistään melko terävät, ja aiheuttaa naarmuja esimerkiksi hoitajansa käsiin.

Katso kuva takajalan varpaista!

Tarvitseeko chinchilla rokotuksia?

Ei tarvitse.

Pitääkö chinchilla madottaa?

Chinchilloilla voi olla sisäloisia.  Jos epäilet, että chinchillallasi on loisia, neuvottele lääkityksesta joko chinchillaasi hoitavan pieneläinlääkärin tai kokeneen kasvattajan kanssa.

Pitäisikö chinchillan kanssa käydä terveystarkastuksissa?

Tuskin kovinkaan moni käy terveen chinchillansa kanssa säännöllisissä lääkärintarkastuksissa. 
Omistaja oppii ajan myötä näkemään eläimestänsä, onko esimerkiksi käyttäytyminen muuttunut normaalista. Jos jokin asia poikkeaa, syy kannattaa tietysti yrittää selvittää mahdollisimman pian. Kasvattajan näkemyksestä saattaa hyvinkin olla apua. Jos epäilet eläimen olevan sairas, on tietenkin syytä varata aika eläinlääkärille viivyttelemättä. Muussa tapauksessa, jos eläin vaikuttaa täysin terveeltä ja normaalilta, voit tuoda sen esimerkiksi chinchillanäyttelyn pet-luokkaan, jossa saat tuomarin silmämääräisen arvion eläimen kunnosta. Kaikkia ongelmia ei tietenkään tuomarikaan voi nähdä ulkoisesti, vaan ne voi tarkastaa vain eläinlääkäri, kuten takahampaat. Tällainen vaiva voi tarkastuksessa selvitä hyvinkin aikaisessa vaiheessa - ennen, kuin eläin on alkanut oirehtia ja mahdollisesti kärsimään kivuista. Toisaalta eläin rauhoitetaan tarkastusta varten, joten hyödyt ja haitat on aina punnittava tapauskohtaisesti. Saadaksesi parhaan mahdollisen avun, käytä pieneläinlääkäreitä, joilla on kokemusta chinchilloista.

Epäilen, että tuttavani ei hoida chinchillojaan riittävän hyvin. Mitä voin tehdä?

Ensimmäiseksi kannattaa keskustella. Voit kertoa, ettet halua olla epäkohtelias, mutta olet huolissasi eläinten voinnista. Jos eläinten kohtelu ei parane, ota yhteyttä alueesi eläinsuojeluvalvojaan. Älä pitkitä eläinten kärsimystä vain olemalla kohtelias tuttavallesi.

Voinko rekisteröidä chinchillani?

Kyllä, ja kannattaakin. Jokaisen chinchillan saa rekisteriin ja rekisteritodistus kulkee eläimen mukana, jos se vaihtaa kotia. Välttämättömiä tietoja ovat eläimen nimi, sukupuoli, väri ja omistajan tiedot. Syntymäaika, suku ja muut kohdat merkitään niin tarkkaan kuin ne ovat tiedossa. Chinchillayhdistys ylläpitää rekisteriä. Katso rekisteröintiohjeet yhdistyksen sivuilta täältä.

Voiko chinchilla olla allerginen jollekin?

Kyllä varmaankin, miksipä ei. Tiedossani ei kuitenkaan ole yhtään tutkittua tapausta. Esimerkiksi purun pölyn allergia voi oireilla silmävuotona.

Voiko allerginen henkilö hankkia chinchillan?

Mitään tieteellistä näyttöä tiedossani ei ole, etteikö chinchillakin aiheuttaisi allergiaa. Sen turkki on kuitenkin niin tiheä, ettei ihon hilse pääse yhtä helposti läpi hengitysilmaan, kuin muilla, 'normaaliturkkisilla' lemmikeillä. Mutta vaikka itse chinchilla ei aiheuttaisi oireita, täytyy huomioida, että kuivikkeet, kuiva heinä ja kylpyhiekka voivat koitua ongelmaksi - varsinkin pölyallergikoille ja astmaatikoille. Tiedän kyllä henkilöitä, jotka voivat pitää chinchillaa, vaikka sairastavat eläinallergiaa tai astmaa, mutta harkitse eläimen hankkimista kuitenkin huolella. Eläimelle ei ole reilua, jos se otetaan ’kokeiltavaksi’ ja vaihtaa sitten kotia - pitkäikäisyytensä vuoksi jopa useita kertoja elämässään. Eikä itsellekään ole mukavaa joutua luopumaan mahdollisesti nuoresta, terveestä ja mukavasta lemmikistä, johon on jo kiintynyt.

Kuinka erotan, onko chinchillani uros vai naaras?

Ainoa keino on kurkistaa hännän alle.

Molemmilla sukupuolilla on pieni uloke, joka on uroksella siitin ja naaraalla virtsa-aukko. Uroksella peräaukon ja siittimen välissä on noin 1 cm ihoa (aikuinen uros), kun taas naaraalla peräaukko ja uloke ovat aivan lähellä toisiaan siten, että niiden välissä on sukupuoliaukko. Naaraan sukupuoliaukko on vaakatasossa, ja avoinna vain naaraan ollessa kiimassa sekä synnytyksen aikana.

Aikuisella uroksella on myös selvästi havaittavat kivekset silloin, kun eläin on rento, eikä ole vetänyt kiveksiä ihon alle ’piiloon’.

Katso kuvat aikuisesta  uroksesta!
Katso kuvat aikuisesta naaraasta! 

Katso kuvat poikasista: tyttö ja poika (tulossa!)

Kokenut henkilö erottaa sukupuolen  vastasyntyneestäkin chinchillasta. Jos itse olet epävarma, määritä sukupuoli vasta kun pentu on muutaman viikon ikäinen. Sukupuolen määrittäminen on kuitenkin tärkeää, jotta vältytään epämiellyttäviltä yllätyksiltä myöhemmin...

Iäkäs chinchillani on sairas. Kuinka sen voisi lopettaa?

Eläimen tilasta, hoidon onnistumisesta ja ennusteesta kannattaa neuvotella hoitavan pieneläinlääkärin kanssa.

Jos 'luonnollisen kuoleman' odottaminen tuntuu piinaavalta, tai se aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kärsimystä, on syytä lopettaa sen elämä armokuolemalla (eutanasia).

Lopetuksen hoitaa eläinlääkäri ja keinona on piikitys. Ensin eläin rauhoitetaan, jonka jälkeen sille annetaan lopetuspiikki. Voit (yleensä) olla mukana toimenpiteessä, jos haluat.

Chinchillan voi jättää eläinlääkäriasemalle hävitettäväksi (tuhkaus) tai voit ottaa chinchillan mukaasi ja haudata sen itse (pieneläinhautausmaalle tai mahdollisesti omalle tontille - tarkista hautaamisohjeet ja -määräykset Eviralta).


lisääntyminennäyttelytsekalaistasivun alkuun

Näiden sivujen osittainenkin kopiointi sekä tekstien että kuvien osalta on tekijänoikeuslain nojalla kielletty.