Yhteystiedot:

Helena Norrgård, Porvoo


GSM 040 528 1707 
helena@chinchillat.net

 

etusivu

kasvattajasta

kasvatit

myytävänä

chinchillasta

hoito

hyvä tietää

sairauksista

ARTIKKELEITA

linkit

yleistä

käyttäytyminen

käsittely

turkkiCHINCHILLASTa - käyttäytyminenMiksi chinchilla jyrsii?

Jyrsijöillä, joihin chinchilla kuuluu, hampaat kasvavat jatkuvasti. Chinchilla pitää hampaansa sopivan mittaisina sekä oikean ruokavalion turvin että jyrsimällä. Riittävän kovaa jyrsittävää onkin aina oltava häkissä. Jyrsiminen on chinchillalle sekä luontaista että välttämätöntä. Sitä ei voi opettaa olemaan jyrsimättä. Jos hampaat kasvavat liian pitkiksi, eläin ei enää saa syötyä, ja kuolee lopulta hitaasti nälkään.  

Vasemmalla alkuperäinen ja oikealla tuunattu oleskelu'oksa'.Tekeekö chinchilla tuhojaan häkin ulkopuolella?

Ennemmin tai myöhemmin, todennäköisesti, kyllä. 
Siksi onkin viisasta rajata vapaanapito vain tietylle alueelle (esim. yksi riittävän kokoinen huone) ja tehdä siitä chinchillalle turvallinen ja mielenkiintoinen. Jyrsiminen on chinchillalle ominaista, eikä sitä voi poistaa sen käyttäytymisestä. Valitettavasti se voi jyrsiä myös itselleen vaarallisia asioita, kuten sähköjohtoja tai huonekasveja. Kaikki vaaratekijät on laitettava chinchillan ulottumattomiin. Se sattaa maistella jalkalistoja, tapettia, tuolin jalkoja ja mitä nyt sen eteen osuukaan. Huolehdi siis, että se huone, jossa chinchillaa juoksutetaan, kestää tämän. Chinchillaa ei tule koskaan jättää juoksentelemaan ilman valvontaa.

chinchilla nakertaa puutachinchilla maistelee


Voiko chinchilla purra?

Kyllä. Chinchilla voi purra esimerkiksi jos se puolustaa itseään, jos siihen sattuu tai jos se ei ole tottunut käsittelyyn. Oikein käsitelty, terve ja ihmisiin luottavainen lemmikki ei pure ilman painavaa syytä. Purema on yleensä pieni näykkäisy, hyvin nopea ja terävä, ikäänkuin varoitus, mutta chinchilla voi purra myös todella lujaa painaen terävät ja voimakkaat etuhampaat syvälle ihoon (katso kuva alempaa). Jos chinchilla puree, pyri selvittämään syy. Missä tilanteesa se puree? Hyökkääkö se kättä vasten häkissä, vai pureeko se jos sitä käsittelee? Terveen chinchillan tulee ”käyttäytyä sopuisasti” eli pureva chinchilla ei käyttäydy kuten lemmikkichinchillan kuuluu. 

* Oma kokemukseni: Minua chinchilla on purrut 20 vuoden aikana vain muutaman kerran niin kovaa, että olen saanut nahkaani verta vuotavat hampaanjäljet. Purijat ovat olleet yhtä lukuunottamatta minulle vieraita eläimiä, ja ne ovat purreet näyttelyssä arvostelupöydällä. Yksi oma, nuori urokseni, joutui aikanaan 10 päivän lääkekuurille. Lääkettä annettiin ruiskulla suuhun neljästi päivässä, ja kahdeksantena päivänä uros ilmotti että nyt riittää. Lopetimme lääkekuurin, uros parani, eikä enää koskaan sen jälkeen purrut.  

Katso kuva puremajäljestä.

Miten chinchilla puolustautuu?

Kun chinchilla pelästyy, se pyrkii ensisijaisesti pakoon. Saalis- ja pakoeläimenä se ensin pyrähtää karkuun, ja vasta sitten ajattelee. Jos chinchilla ei pääse pakoon ja se tuntee olonsa uhatuksi, se voi purra. Lemmikkichinchillan tulisi tietenkin olla niin kesy ja luottavainen hoitajaansa, ettei sen koskaan tarvitse turvautua puremiseen. Chinchilla saattaa ensin varoittaa lähestyvää ’uhkaa’ säksättämällä (vertaa käytökseen: koira murisee). Jos chinchillaa käsittelee kovakouraisesti, se saattaa kiljaista.

Erikoinen puolustautumistapa chinchillalla on tähdätä virtsasuihku vihollisen päälle! Sen ne tekevät nopealla lantioliikkeellä vartalon etupuolelta, takajaloillaan seisten, ja usein silloin kun kahta aikuista, toisilleen tuntematonta eläintä yhdistetään, tai muussa tappelutilanteessa. Suihkaisu tulee kuin sumutinpullosta.

Chinchilla voi päästää hännän alta myös ’hajupommin’, jos otat sen kovakouraisesti kiinni. Haju on pistävän katkera.

Ainutlaatuisena puolustautumiskeinona chinchilla pystyy hetkessä irottamaan karvatuppia ihostansa, yleensä siitä kohtaa, missä on epämiellyttävä kosketus (ihmisen sormet). Näin voi käydä, mikäli tartut chinchillaan liian kovakouraisesti tai niin, että se säikähtää. Karvattomat alueet varsinkin hännän ympäristössä paljastavat sopimattoman käsittelyn. Karva kasvaa toki takaisin muutamassa kuukaudessa, mutta vaihdathan kuitenkin käsittelytapasi ystävällisemmäksi!  

Joskus kuulee ihmisten luulevan, että chinchilla pudottaa koko turkkinsa kerralla. Ei sentään! 

Mistä tietää, jos chinchilla pelkää?

Häkissä oleva eläin piilottelee esim. mökissä, eikä tule ulos. Jos yrität ottaa sen piilostansa, se saattaa säksättää, ja tuntiessaan olonsa erittäin uhatuksi ilman pakomahdollisuutta, se saattaa jopa hyökätä käteen kiinni ja purra. Näin käyttäytyvät kuitenkin normaalisti vain käsittelyyn tottumattomat tai huonoja kokemuksia omaavat chinchillat. Chinchilla saattaa myös poukkoilla häkissään kättä pakoon, jos yrität ottaa sitä syliin. Muista käsitellä chinchillaa aina vain sen hereilläoloaikana; kilttikin lemmikki voi olla äkäinen, jos sitä häiritään kesken unien. Jätä pelokas eläin rauhaan, anna sille aikaa sopeutua ja aloita tutustuminen ruhallisesti tehden siitä chinchillalle myönteinen kokemus (esim. makupaloja tai rapsutusta leuan alta apuina käyttäen).

Sylissä oleva eläin osoittaa usein pelkonsa tärisemällä, aivan kuin se palelisi. Varsinkin pää tärisee joskus voimakkaastikin puolelta toiselle, silmät ovat usein lähes kiinni ja korvat alhaalla. Chinchillaa voi pelottaa uudessa paikassa tai uuden omistajan käsitellessä sitä ensimmäisiä kertoja. Laita tällöin chinchilla rauhoittumaan, anna sille aikaa ja ota vasta myöhemmin se uudelleen syliin. 

Miten saan uuden chinchillani kesyksi, kun sitä ei ole käsitelty?

Kärsivällisyydellä ja pitkäjänteisellä työllä, jossa chinchillalle kerrotaan sellaisella kielellä ja eleillä, jota se ymmärtää, että sen ei tarvitse (enää) pelätä ihmistä. Aloita siitä, että se sietää sinua häkin lähellä. Sen jälkeen kättäsi häkissä, sitten kosketusta, vähitellen kädelle tuloa ja sen jälkeen enemmän ja enemmän käsittelyä. Yritä saada chinchilla ymmärtämään, ettet halua sille pahaa, ja että sen on kannattavaa sietää sinua ja kosketustasi. Voit käyttää apuna makupaloja (mutta vain pieniä määriä!), kylvetystä ja rapsuttelua leuan alta. Palkitse eläin myös jättämällä se rauhaan aina kun pienikin tavoite on saavutettu. Etene johdonmukaisesti ja yritä ’lukea’ eläintä, äläkä etene liian nopeasti. Sinulla voi olla edessä viikkojen, jopa kuukausien työ tapauksesta riippuen. Kannattaakin harkita, mistä hankkii chinchillan. Suomalaiselta lemmikkikasvattajalta hankittu chinchilla on käsikesy. Jos hankit esim. huostaanotetun chinchillan (mikä tietenkin tekona on arvokas!), varaudu siihen, että varsinkin iäkkäämpi, käsittelemätön chinchilla voi jäädä luonteeltaan varautuneeksi.

Miten pidän chinchillani virkeänä?

Perushoito ja ruokinta on oltava kohdallaan, jotta chinchilla voi hyvin. Chinchillan kanssa seurustellaan päivittäin - mieluiten tietysti iltaisin, kun se on virkeä. Yksin asuva chinchilla tarvitsee mielestäni enemmän ihmisen seuraa kuin pariskunta.

Yleensä eläinten aktivointiin liittyy vahvasti makupalat, mutta niiden käyttö chinchilloilla on hieman hankalaa, koska herkkuja ei juurikaan voi antaa. Heinäbrikettejä voi antaa turvallisesti, ne ovat pientä vaihtelua.

Lattialla juoksenteleminen virkistää sekä mieltä että pitää kropan kunnossa. Chinchillalle voi rakentaa erilaisia temppu-, este- ja taitoratoja, hyppelytelineen tai labyrintin. Portaatkin ovat chinchillasta hauskoja. Älä kuitenkaan koskaan aja chinchillaa takaa tai muutenkaan pelottele sitä saadaksesi sen suorittamaan jotakin! Chinchilloille on myös juoksupyöriä, -palloja ja –lautasia, joita voi käyttää vaikkapa silloin tällöin vaihteluna, jos eläin niistä nauttii.  Niiden tulee kuitenkin olla riittävän suuria, jotta chinchilla voi liikkua niissä vaivattomasti ja oikeassa asennossa, ja näissä liikkumista kannattaa aina valvoa.

Chinchilla kanniskelee mielellään kaikenlaista hampaissaan, ja jää välillä jyrsimään niitä. Jyrsiminen on paitsi välttämätöntä, myös lempipuuhaa. Häkkiin voi laittaa erikokoisia keppejä, oksia ja siporexin paloja, joista isoimmilla chinchilla voi myös istuskella. Voit ripustaa häkkiin roikkumaan vaikkapa tyhjiä talouspaperipaperihylsyjä tai täyttää niitä heinällä.

Chinchillat viihtyvät koloissa, ja ne pitävät kaivamisesta.

Voit myös yrittää opettaa chinchillalle pieniä temppuja, jos kärsivällisyytesi riittää ja eläin tuntuu pitävän haasteesta. Jos olet kouluttanut koiraa, siitä saattaa olla hyötyä, mutta en tiedä, pitäisikö neuvoja kysyä ennemminkin kissoja kouluttaneelta henkilöltä, sillä vaikka chinchilla on älykäs, se on myös vähän itsepäinen, eikä mielstäni omaa kovin vahvaa miellyttämisenhalua.

 Harlequin's Peppermint

Miten hemmottelen chinchillaa?

Hemmotteluksi voitaneen kutsua asioita, jotka tuottavat mielihyvää ja positiivisia tunteita. Niitä lemmikin tulisi saada päivittäin, ja osa tuleekin jo hoitorutiineista, kuten ruokinta, juoksutus ja kylvetys. Myös rapsutukset kasvojen alueella, korvien takana, leuan alla ja kainaloissa tuottavat mielihyvää, puhumattakaan makupaloista, joita voi kuitenkin antaa vain rajallisesti.
Jotkut chinchillat pitävät silityksestä, lähinnä pään alueella. Useimmat (varsinkaan naaraat) eivät pidä siitä, että niitä kosketellaan vartalon takaosasta.

Miten chinchillan liikunnasta huolehditaan?

Liikunta auttaa pitämään chinchillan terveenä.

Chinchillan tulee päästä jaloittelemaan häkin ulkopuolelle mieluiten päivittäin ja mieluiten iltaisin, jolloin se on virkeä. Huomioi seuraavat seikat huoneessa, jossa chinchillasi juoksentelee:

- Chinchilla ei saa päästä karkuun (esim. avoimesta ikkunasta). chinchilla ahtautunut koloon
- Chinchilla ei saa jäädä jumiin (kapeat kolot). Se pyrkii ahtaisiin paikkoihin, joihin se ei välttämättä mahdu, eikä se useinkaan osaa etukäteen arvioida, pääseekö kolosta läpi vai jääkö siihen jumiin.
- Chinchilla pyrkii myös ylöspäin (esim. kirjahyllyyn), ja on erittäin ketterä hyppijä. Pidä huolta, ettei se pääse hyppäämään esim. avonaiseen WC-pönttöön, täysinäiseen vesiämpäriin tai kuumalle liedelle.
- Chinchilla maistelee ja jyrsii, joten pidä esim. sähköjohdot, huonekasvit, kemikaalit ja arvotavarat pikkuhampaiden ulottumattomissa, äläkä juoksuta chinchillaa huoneessa, jossa on arvokkaita (puisia) huonekaluja tai muita arvoesineitä.

Älä koskaan jätä chinchillaa häkin ulkopuolelle ilman valvontaa. Aloita chinchillan juoksuttaminen varovasti, vain pienessä tilassa muutamia minuutteja, jos chinchillasi ei ole liikuntaan tottunut. Kun on tullut aika ottaa chinchilla lattialta takaisin häkkiin, liiku rauhallisesti, älä jahtaa sitä.

Chinchillalle on kehitetty myös juoksupyöriä, -palloja ja –lautasia, joista minulla ei ole kokemusta, mutta en usko niiden olevan chinchillalle perinteistä vapaana juoksuttamista ainakaan mukavampi vaihtoehto.

Miksi chinchilla syö omia papanoitaan?

Chinchilla syö joskus omaa puolivalmista, löysää papanamassaa suoraan peräaukosta. Tämä on täysin normaalia ja liittyy suoliston toiminnan ylläpitämiseen. Näissä puolivalmiissa papanoissa on ruuansulatukselle tärkeitä pieneliöitä, sekä myös valkuais- ja kivennäisaineita ja vitamiineja. Sen sijaan häkin pohjalta se ei syö ulostamiaan papanoita.

Äänteleekö chinchilla?

Kyllä. Sillä on useita erilaisia ääniä, joita se käyttää eri tilanteissa kommunikointiin, uhkailuun tai vaikkapa kivun ilmaisuun. Parittelussa ja pentujen hoidossa on myös omat äänensä.

On äärettömän mielenkiintoista ja palkitsevaa päästä selville chinchillansa ääntelystä!
Chinchillan ääniä voi kuunnella myös internetissä eri sivustoilla.


yleistä

käyttäytyminen

käsittely

turkki

sivun alkuun

 

 

Näiden sivujen osittainenkin kopiointi sekä tekstien että kuvien osalta on tekijänoikeuslain nojalla kielletty.