TEKISINKÖ HÄKIN ITSE?
Mietteitä häkin valmistamisesta ja sisustamisesta.
(julkaistu Chinchilla-lehdessä)

Ei välttämättä huono idea. Jos löytyy nikkarointitaitoa, kärsivällisyyttä ja jonkin verran myös rahaa.
Ja muistaa että on tekemässä häkkiä jyrsijälle.

Valmiin chinchillahäkin ostaessaan pääsee tietysti helpoimmalla, mutta vaikka häkki täyttääkin minimivaatimukset (1-2 chinchillalle korkeus vähintään 70 cm ja pohjapinta-ala vähintään 0,4 m²), se ei silti ole kovin iso. Valmis häkki on kuitenkin turvallinen sekä helppo siivota ja siirtää. Mikäli kuitenkin päätät tehdä häkin itse, saat siitä juuri sellaisen kuin haluat, ja usein niistä valmistuukin  todella hienoja taidonnäytteitä.

Häkin tulee ehdottomasti olla turvallinen. Sekä eläimelle että eläimen hoitajalle. Seinissä ja lattiassa ei saa olla viritelmiä joihin chinchilla (tai hoitaja) voisi satuttaa itsensä. Kaikkien käytettävien materiaalien on oltava chinchillalle myrkyttömiä. Chinchilla ei saa päästä jyrsimällä (tai millään muullakaan tavoin!) häkistä karkuteille. Tämä kannattaa huomioida varsinkin jos suunnittelee ns. vaatekaappiversiota.

Kalteriosaksi käy hitsattu neliöverkko, joka on hitsauksen jälkeen pintakäsitelty (galvanoitu). Turvallinen ruudun silmäkoko on 1 x 0,5 tuumaa tai 1 x 1 tuumaa. (Huomioi, että ainakin  1,5 x 1 tuuman ruudukosta pennut karkaavat helposti!) Pieniruutuisempikin verkko käy, kuten 0,5 x 0,5 tuumaa, mutta sellaiset keräävät kohtalaisesti pölyä ja muuta likaa. Ns. kanaverkko ei sovellu lainkaan.

Häkin tulee olla helposti puhdistettava. Valmiissa häkeissä  pohjamateriaalina on kova muovi, joka on helppo irrottaa ja pestä. Valitettavasti useimmat chinchillat kuitenkin jyrsivät sitä ainakin jonkin verran. Pohja olisikin suunniteltava niin että sen saa helposti pestyä, eikä eläin pääsisi sitä jyrsimään. Puu on huono pohjamateriaali, sillä se imee virtsaa ja pilaantuu ajan myötä, ja on melkoisen helppoa jyrsittävää. Peltiä voi harkita. Paksu lasi on helposti puhdistettavaa, mutta painavaa ja rikkoutumisen vaara siirreltäessä on kohtalainen. Mieti myös miten saat pohjan ja kalteriosan pysymään yhdessä. Verkkolattia häkissä saa olla vain jos se on välittömässä kosketuksessa kiinteään pohjaan.
Pohjalla pidetään kuiviketta, kuten kutterinpurua.

Mikäli haluaa häkistä monikerroksisen, kerrokset ja tasot on sijoitettava siten että eläin pääsee helposti ja vaivattomasti liikkumaan niissä. Huomioi että tasoja, hyllyjä tai muita vastaavia rakenteita on sijoitettava myös yksikerroksiseen häkkiin! Kannattaa myös miettiä syntyykö häkkiin joskus pentuja; pennut saattavat vahingoittua jos sattuvat putoamaan korkealta, joten naaraan tiineyden loppuvaiheilla kannattaa pääsy häkin yläosaan estää jos vaarana on pitkä pudotusmatka, ja päästää eläimet ylös vasta sitten kun pennut ovat hieman vanhempia. 

Eräs tarkan mietinnän arvoinen asia on luukut. Chinchilla on saatava helposti ulos, mutta toisaalta se ei saisi livahtaa karkuun heti kun luukun avaa. Häkin jokaiseen kerrokseen on myös päästävä käsiksi. Ja luukkujen tulee tietenkin pysyä kiinni, ja kestää chinchillan yölliset pakoyritykset! 

Häkkiin on sijoitettava laatikko, koppi, onkalo tai muu vastaava tila, jonne eläin voi halutessaan piiloutua. Tämä on tärkeää varsinkin jos häkki on sijoitettu kovin 'avaraan' tilaan, esim. keskelle huonetta, mikä tietenkään ei ole toivottavaa. Tasojen ja kolojen lisäksi häkin voi sisustaa esim. kuivatuilla ja kuorituilla omenapuunoksilla, joita chinchillan on mukava jyrsiä. Jyrsittäväksi tulee antaa myös siporexia; joko isoina paloina, jolloin ne käyvät myös torkkumisalustoina, tai pienempinä palasina, joita chinchillat rakastavat kuljetella. Suunnittele sisustus siten, ettei häkki tule liian ahtaaksi. Kylpylaatikkoa en suosittele pidettäväksi häkissä jatkuvasti, vaan mielestäni chinchilla kannattaa kylvettää muutaman kerran viikossa, olosuhteista riippuen.

Häkin tulee olla sellainen, ja sijoittaa siten, että eläimellä on kuulo- ja näköyhteys ympärillä tapahtuvaan toimintaan. Häkki sijoitetaan rauhalliseen paikkaan, mutta ethän kuitenkaan eristä varsinkaan yksinasuvaa lemmikkiä varastoon tai muuhun vastaavaan tilaan! Häkin tulisi olla irti lattiasta, paikassa johon ei paista aurinko, ja johon ei vedä, eikä lämpöpatteri ole liian lähellä. Lämpötilan tulisi olla mieluiten +15-20°C eikä suhteellinen ilmankosteus saisi ylittää 50%. Chinchillalla tulee olla selvä vuorokausirytmi; päivällä valoisaa ja yöllä hämärää tai pimeää, vuodenajasta riippuen.

Chinchillalla tulee olla jatkuvasti saatavilla heinää sekä raikasta vettä mieluiten juomapullosta. Ruokakupin tulee olla joko metallinen (seinään kiinnitettävä versio on hyvä) tai keraaminen.

Ja ei kun tuumasta toimeen! :)
 
Helena Norrgård

Kirjoittaja on Suomen Lemmikkichinchillat ry:n hallituksen puheenjohtaja ja chinchillakasvattaja, jolla ei ole rakennusalan koulutusta.  ;)

1.7.2002