Väriesittelyssä: standard
       
(julkaistu Chinchilla-lehdessä 3-99)

Standard on yleisin ja eniten kasvatettu väri maailmassa, myös Suomessa. Tosin yhdistyksemme kasvattajista kukaan ei pääasiallisesti kasvata standardia, ehkäpä sen takia, koska standardia saadaan yleensä runsaasti muistakin väriyhdistelmistä kuin vain yhdistämällä kaksi standardia.

Standard on niin sanottu villi väri. Tämä tarkoittaa, että se on villin, luonnossa elävän chinchillan väri. Standard kuuluu agoutisiin väreihin. Hyvä standard on mahdollisimman tummanharmaa ja sinertävä.

Suomessa kaikki standardit kilpailevat samassa väriluokassa. Muissa maissa löytyy perusteellisempia jakoja, mm. seuraavasti:

- Englannissa standardit jaetaan kolmeen eri näyttelyluokkaan: medium, medium dark ja dark.
- Amerikassa standardit jaetaan: light medium, medium, dark medium, medium dark, dark ja extra dark.
- Saksassa jako on seuraava: hell, mittel, mittel-dunkel, dunkel ja besonderens dunkel.

Ainakin Amerikassa ja Saksassa kyseiset luokkajaot ovat turkiseläinnäyttelyissä.

Omissa näyttelyissämme tuomari voi kommentoida, onko eläin vaalea vai tumma, tai siltä väliltä. Omassa rotumääritelmässämme ja näyttelyissämme on suosittu tummaa standardia (”karvan kärjissä tulee olla mahdollismman paljon pigmenttiainetta”). Vaaleamman standardin on kuitenkin helpompi näyttää hyvältä, sillä tummassa värissä virheet, mm.kuvion puutteet, näkyvät selvemmin.

Tavallisimmat puutteet kuvioinnissa ovat vaaleampi raita niskassa ja/tai kuvio ei ulotu häntään saakka.

Standardin vatsan tulee olla vitivalkoinen. Tässäkin löytyy toivomisen varaa. Vatsan karvathan ovat kaksivärisiä, muitta usein karvan pään valkoinen värialue on lyhyt ja tumma pohjaväri pääsee paistamaan läpi. Sinänsä tämä ei ole ns. värivirhe, jos valkoinen osa kuitenkin on vitivalkoinen, mutta ehkäpä tässä olisi kuitenkin kehittämisen varaa?

Vatsan harmaa väri (tai harmaat läikät vatsassa) on myös värivirhe. Harmaita läikkiä saattaa esiintyä eläimillä, jotka oat peräisin turkistarhoilta, jonne on ostettu eläimiä USA:sta. USA:ssa nimittäin käytettiin aikoinaan charcoal-väriä (kokonaan harmaa, myös vatsasta) standardiin. Harmaavatsaisuus standardilla saatta ilmetä vasta muutaman sukupolven päästä. Harmaavatsaista standardia ei tulisi käyttää ainakaan valkovatsaisille väreille, vaan ainoastaan eboneille ja kokovalkoisille väreille. Mieluiten tietenkin tulisi olla käyttämättä tällaista eläintä ollenkaan.

Joskus saattaa esiintyä myös kellertävää vatsan väriä. Tällöin saattaa kyseessä olla kuitenkin värjäytymä joko virtsasta tai puruista.

Agouti-raidan värin puhtauteen on kiinnitety melko vähän huomiota. Myös raidan tulee olla puhtaan valkoinen – ei siis harmahtava eikä kellertävä.

Vaikka tällä hetkellä tuntuu siltä, että standard on auttamattomasti ”poissa muodista”, ja kaikki haluavat vain kaiken muun värisiä chinchilloja, monet ovat kuitenkin sitä mieltä että standard on kaunein väri chinchillojen keskuudessa ja ainoastaan standardin värinen chinchilla näyttää chinchillalta!

Kirjoittajat: Mari Järvinen ja Helena Norrgård