RIPULI       
(julkaistu Chinchilla-lehdessä 4-99)

Ripulissa uloste on löysää tai jopa juoksevaa, ja se tahrii eläimen tassut ja takapään, ja jossain määrin myös häkin. Syitä voi olla kymmeniä! Esimerkkeinä: pilaantunut heinä, liian vähäinen kuidun määrä ruokavaliossa tai muuten sopimatoin ravinto. Tällöin eläin voi kuitenkin olla virkeä ja syödä hyvin. Mikäli eläin on ’nuutunut’, ripuli voi olla oire esim. jostakin tarttuvasta sairaudesta. Tällöin on tietenkin hoidettava myös kyseinen sairaus eikä vain ripulia. Muita ripulin aiheuttajia ovat mm. likaisuus, kosteus, veto, myrkytys ja stressi.

Kotihoito:

- poista pelletti
- puhdista häkki
- tarjoa puhdasta vettä ja heinää
- tarjoa hiiltä (hiilitabletti).

Jos ripuli ei mene ohi päivässä-kahdessa, eläin on syytä viedä pieneläinlääkärille, joka todennäköisesti määrää chinchillalle sulfakuurin.

Muista nestevajaus! Erittäin huonokuntoiselle eläimelle tarjotaan vettä pipetillä, ja syötetään haaleaa kauravelliä, johon on sekoitettu vesi-papanaseosta. Vettä syötetään pipetillä 5-10 ml kahden päivän ajan jopa 5 kertaa päivässä, riippuen eläimen kunnosta. Muista myös, että ripulia saattaa seurata ummetus ja suolitukos!

Helena Norrgård
kasvattaja