Väriesittelyssä: black velvet
(julkaistu Chinchilla-lehdessä 4-99)

Tällä kerralla tarkastelemme väriä nimeltä black velvet. Suoraan suomennettuna se tarkoittaa 'mustaa samettia' mutta yleisesti meillä puhutaan 'mustasta'. Velvet on oikeastaan turkin ominaisuus, ja voi esiintyä myös muilla väreillä.

Black velvet on Suomessa ehkäpä yleisin värimuunnos, ja toiseksi yleisin väri standardin jälkeen. Tämä johtuu pitkälti siitä, että monilla turkistarhoilla kasvatetaan myös black velvet –väriä, ja usein se on tarhoilla myös ainoa kasvatettava värimutaatio.

Black velvet on ei-agoutinen väri. Karvassa ei siis esiinny valkoista ns. raitaa. Mustan värin tulee olla kiiltävä, ehdottoman puhdas (=sinisävyinen) ja mahdollisimman syvä, siis mieluiten sysimusta. Mustan värin tulee ulottua eläimen kuonosta hännänjuureen, sekä alas kylkiin, jossa se vaalenee selvärajaisesti harmaaseen kylkiväriin. Harmaata kylkiväriä ei saa olla liian leveälti, vaan mustan värin tulisi ulottua mahdollisimman alas niin, että kylkiväri on kuitenkin selvästi havaittavissa. Pohjavärin (karvan alemman osan) tulee olla sinisävyinen. Peitinkarvat ovat mustat. Vatsan tulee olla loistavan valkoinen.

Yleisimpiä virheitä mustilla ovat:

-liian haalea väri
-ns. niskaraita eli musta väri on niskassa haaleaa, jopa harmaata
-ns. satulakuviointi, eli musta väri on vain ’pläntti’ selässä, siis harmaa kylkiväri nousee aivan liian ylös, eikä musta väri ulotu häntään/päähän saakka
-virheet värin puhtaudessa: punertava/rusehtava/oranssi sävy tai vatsavärin keltainen/harmaa.

Näyttelyiden virallisissa luokissa hylkääviin virheisiin mustan osalta luetaan esim. selvästi punainen sävy, harmaavatsaisuus ja mustan värin puuttuminen päästä.

Black velvetin kasvatuksessa tulee muistaa, että kahta mustaa ei voi yhdistää, sillä kahden velvetin (sama koskee myös esim. black velvetin ja brown velvetin) yhdistämisessä esiintyy ns. letaalitekijä, joka aiheuttaa poikasen kuoleman usein jo sikiöasteella, tai viimeistään 10 päivän ikäisenä ja on vaaraksi myös emolle!

Hollannista saamiemme ’värikarttojen’ mukaisesti black velvetin kasvatuksessa poikasia syntyy seuraavasti:

black velvet + standard 50% standard
50% black velvet
black velvet + beige 25% standard
25% beige
25% black velvet
25% brown velvet/beige velvet
black velvet + blond 33% beige
33% brown velvet
33% beige velvet
black velvet + white 33% standard
33% black velvet
33% white (silver, mosaic)


Kirjoittajat: Mari Järvinen ja Helena Norrgård